Rood, Geel en Blauw: Kleurkeuze voor het Cultuur van Vrede Project
De kleuren Rood, Geel en Blauw zijn gekozen voor het ontwerp van het kunstwerk ‘Cultuur van Vrede’ in het Sarphatipark in Amsterdam, aangevuld met wit en grijs om de primaire kleuren te benadrukken. Deze combinatie doet denken aan Mondriaan, die ooit op de hoek van het Sarphatipark woonde en werkte. Mondriaan’s kleurgebruik is iconisch binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis, maar de keuze voor primaire kleuren heeft een diepere betekenis binnen ons project.

Kleurkeuze in de Context van Ontwikkelingssamenwerking
De kleuren weerspiegelen ook de conceptuele basis van ons project, dat zich richt op het verbinden van burgers in internationale samenwerking en vredesopbouw. Terwijl de VN, overheden, NGO’s en bedrijven grote netwerken vormen voor ontwikkelingssamenwerking, is er geen duidelijke plek voor burgers om elkaar direct te ontmoeten en samen te werken aan dergelijke doelen. Ons project wil deze kloof dichten en een platform bieden voor burgerparticipatie binnen mondiale netwerken.
Verbinding met Werelddoelen
De drie grootste mondiale samenwerkingsprogramma’s zijn de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), en UNESCO’s Cultuur van Vrede-programma. Hoewel dit laatste sinds 9/11 in 2001 minder aandacht heeft gekregen, probeert UNESCO dit programma sinds 2024 nieuw leven in te blazen. Ons project sluit hierop aan door de primaire kleuren als symbool te gebruiken voor universele samenwerking.
Kleuren en Symboliek
Wit wordt vaak geassocieerd met vrede, zoals de witte vlag en vredesduif, maar blauw heeft ook een sterke associatie met vrede vanwege de VN en hun blauwhelmen. De primaire kleuren in ons kunstwerk en project symboliseren een nieuwe benadering van samenwerking, waarbij we hopen dat burgers wereldwijd hun betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking kunnen vergroten.
SDG’s en Kleurrijke Symboliek
De visuele weergave van de SDG’s met 17 kleurrijke blokken of een cirkel (kleurenwiel) trekt de aandacht van de moderne, digitale generatie. De onderliggende complexiteit, met 169 subdoelen, is echter voornamelijk gericht op overheden. De uitdaging blijft hoe we deze grote mondiale programma’s, zoals de SDG’s en de Cultuur van Vrede, toegankelijker kunnen maken voor burgers.

Door ons project willen we een nieuwe visie bieden op wereldwijde ontwikkeling, samengevat in de eenvoud van drie primaire kleuren: rood, geel en blauw, die staan voor de individuele en collectieve groei van de mensheid.
‘Rood Geel Blauw’Â als Framework voor Ontwikkelingssamenwerking
Ontwikkelingssamenwerking kan worden samengevat in drie belangrijke fasen van menselijke en maatschappelijke ontwikkeling, symbolisch weergegeven door de kleuren rood, geel en blauw:
- Rood: Materiële Ontwikkeling
Rood staat voor de basisbehoeften van de mens, zoals voedsel, water, onderdak en noodhulp. Het vertegenwoordigt de primaire fysieke voorzieningen, die nodig zijn voor overleving. Denk hierbij aan het werk van organisaties zoals het Rode Kruis, die in noodsituaties voorzien in deze fundamentele behoeften. - Geel: Sociaal-Culturele Ontwikkeling
Geel symboliseert de sociaal-culturele aspecten van ontwikkeling, waaronder vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, recht op demonstratie en deelname aan de samenleving via kunst en cultuur. Deze fase van ontwikkeling richt zich op het creëren van een inclusieve samenleving waarin individuen actief kunnen bijdragen aan de sociaal-culturele vooruitgang. - Blauw: Immateriële Ontwikkeling
Blauw staat voor mentale en spirituele ontwikkeling. Wanneer de basisbehoeften zijn vervuld en er sprake is van sociale vrijheid, komt de focus te liggen op innerlijk welzijn en zingeving. Dit omvat mentale gezondheid, spiritualiteit en de zoektocht naar geluk en verbondenheid met de samenleving. Blauw benadrukt de vraag: als de materiële en sociale aspecten in orde zijn, is er dan innerlijke voldoening en welzijn?
Dit framework benadrukt dat ontwikkelingssamenwerking niet alleen gericht is op ontwikkelingslanden, maar ook relevant is binnen onze eigen grenzen. Ook in Nederland is er voortdurend aandacht nodig voor alle drie de fasen, waarbij de nadruk ligt op sociaal-culturele en immateriële ontwikkeling, oftewel Geel en Blauw.
Symbolische Weergave van ‘Rood Geel Blauw’ en de SDGs
Het volgende symbool toont het wiel van de Sustainable Development Goals (SDGs), waarin de 17 doelen en hun kleuren centraal staan. Binnen dit wiel is een nieuwe weergave geïntegreerd van het framework met ‘Rood Geel Blauw’. Dit symbool zou het logo kunnen worden voor een ontmoetingsplek in de samenleving waar burgers, NGOs, en iedereen met interesse in ontwikkelingssamenwerking kunnen samenkomen.

- Rood voor materiële ontwikkeling, waar NGOs zich richten op basisbehoeften zoals voedsel en water.
- Geel voor sociaal-culturele ontwikkeling, met een focus op kunst, cultuur, en sociale participatie.
- Blauw voor immateriële ontwikkeling, waar aandacht wordt besteed aan mentale gezondheid, spiritualiteit en welzijn, bijvoorbeeld via yoga en healing arts.
Deze indeling stelt mensen in staat om gemakkelijker aansluiting te vinden bij gelijkgestemden, om samen te werken aan de thema’s, die hen het meest aanspreken, of van elkaar te leren. Hierdoor ontstaat een diverse, maar verbonden gemeenschap, die bijdraagt aan de bevordering van duurzame ontwikkeling.
‘Rood Geel Blauw’Â en Cultuur van Vrede
Bij de ontwikkeling van een programma of model voor Cultuur van Vrede in Nederland kunnen we het framework van ‘Rood Geel Blauw’ inzetten. Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om deze kleuren in te voeren, biedt het wel een waardevolle structuur. Dit framework zou zich ook als een onafhankelijk project kunnen ontwikkelen. De keuze voor deze primaire kleuren is echter weloverwogen. Het gebruik ervan symboliseert drie essentiële fasen van menselijke en maatschappelijke ontwikkeling.
Door nu al deze kleuren te integreren, leggen we een basis voor hoe Cultuur van Vrede en het ‘Rood Geel Blauw’-project zich in de toekomst kunnen ontwikkelen. De kleuren versterken de symboliek van de vrede en verbinding, die we in onze samenleving willen bevorderen, en kunnen dienen als inspiratie voor verdere creatieve en maatschappelijke initiatieven.