Culturele Centra in Amsterdam

Paradiso
Ontdek het levendige culturele landschap van Amsterdam via de diverse culturele centra. Deze culturele hubs bieden een rijk scala aan ervaringen die het erfgoed en de creativiteit van de stad vieren. Ontdek het kloppende hart van de culturele scene van Amsterdam terwijl u zich verdiept in de eclectische mix van locaties, die elk unieke inzichten bieden in kunst, geschiedenis en innovatie.
In alfabetische volgorde:
de Appel
Het team van de Appel en de gemeente Amsterdam kondigen met genoegen aan dat de Appel in het nieuwe jaar 2024 verhuist naar en gehost wordt door Tempel Broedplaats, een cultureel centrum in de Amsterdamse Diamantbuurt. De nieuwe locatie wordt geopend door Touria Melani, de Amsterdamse wethouder voor Kunst en Cultuur in 2024. Op de nieuwe locatie zal de Appel haar lopende culturele projecten voortzetten en nieuwe programma’s lanceren.
Framer Framed
Framer Framed is een platform voor hedendaagse kunst, visuele cultuur en kritische theorie en praktijk. Elk jaar presenteert de organisatie een verscheidenheid aan tentoonstellingen naast diverse culturele en educatieve programma’s op haar hoofdlocatie in Amsterdam Oost, evenals haar projectruimte Werkplaats Molenwijk in Amsterdam Noord.
Mediamatic
Mediamatic is een kunstcentrum dat zich sinds 1983 toelegt op nieuwe ontwikkelingen in de kunsten. Wij organiseren lezingen, workshops en kunstprojecten, met de focus op natuur, biotechnologie en kunst+wetenschap in een sterk internationaal netwerk.
Melkweg
De Melkweg staat voor popcultuur in de breedste zin van het woord. Jaarlijks trekken honderden concerten, clubavonden, (muziek)films, theatervoorstellingen, exposities en multidisciplinaire evenementen samen bijna 540.000 bezoekers.
De locatie is gevestigd in het enige overgebleven fabrieksgebouw aan de Amsterdamse grachtengordel, een voormalige suiker- en later melkfabriek. Dit historische gebouw herbergt twee concertzalen, een bioscoop, een multidisciplinaire ruimte en een expositieruimte, die elk afzonderlijk of gecombineerd kunnen worden gebruikt.
On The Inside
‘On The Inside’ is een onafhankelijk en internationaal platform voor hedendaagse kunst, gelegen in het culturele landschap van de NDSM-werf in Amsterdam, op slechts 10 minuten van het Centraal Station via de gratis pont.
‘On The Inside’, opgericht door Annemarie Galani en Henk Stallinga, is een non-profit, door kunstenaars aangestuurde tentoonstellingsruimte. Het platform presenteert gecureerde tentoonstellingen die zijn geprogrammeerd door ‘On The Inside’ en zijn wisselende adviesraad.
‘On The Inside’ is gevestigd in een omgebouwd pakhuis met veel hoogte en natuurlijk, gefilterd daglicht en biedt de perfecte omgeving om een ​​breed scala aan media in hedendaagse kunst te presenteren, van film en grote installaties tot fotografie, schilderkunst, nieuwe media, dans, beeldhouwkunst en performance.
P/////AKT
P/////AKT is een non-profit tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst die grootschalige solopresentaties organiseert en faciliteert waardoor het publiek de kans krijgt om inzicht te krijgen in de denkruimte van de kunstenaars. Het biedt een platform voor uitzonderlijke, opkomende artistieke talenten, die zich onderscheiden door hun unieke en authentieke taal en die in staat zijn om een ​​andere kijk te geven op de huidige manier van denken. Ze worden gestimuleerd om nieuwe ontwikkelingen uit te werken en krijgen de kans om hun werk te presenteren aan een relevant publiek. Verder vraagt ​​P/////AKT de kunstenaars altijd om nieuw werk te produceren dat betrekking heeft op de specifieke aard en dimensies van de gegeven ruimte en om hun eigen mentale ruimte te presenteren als een algehele presentatie binnen de gegeven context.
Paradiso
Op 30 maart 1968 opende ‘Cosmic Relaxation Center Paradiso’ haar deuren. Het doel was om een ​​open plek te bieden aan creatief talent. Vanaf die dag was het kerkgebouw aan de Weteringschans een plek die jongeren, publiek en artiesten uit Amsterdam, Nederland, Europa en de rest van de wereld aantrok. In de 40 jaar die volgden, is Paradiso uitgegroeid tot een poppodium, een club en een cultureel centrum ineen…
​
Het Amsterdamse poppodium Paradiso wist in 2023 een recordaantal van ruim 727.000 bezoekers te trekken. In totaal werden er 1.210 programma’s georganiseerd op meer dan 20 locaties in Amsterdam. De cultuurtempel kijkt terug op een jaar met veel hoogtepunten en tegelijkertijd ook een aantal financiële uitdagingen.
Het HEM
Het HEM is een nieuw thuis voor hedendaagse cultuur in een voormalige kogelfabriek.
Samen met de visionairs van onze tijd ontwikkelen we multidisciplinaire kunstprogramma’s waarmee we een ander licht laten schijnen op de wereld om ons heen. Een speelse en vrije benadering van zowel het maken als het beleven van kunst staat bij ons centraal. Naast expositieruimtes beschikt Het HEM over een huiskamer met bibliotheek, een café-restaurant met leestafel en een terras aan het water en een hifi muziekbar.
SEXYLAND World
SEXYLAND World is een club, een arthouse, een hangout, 2 restaurants, een kapper en een galerie. Een labyrint van diverse culturele, creatieve en maatschappelijke initiatieven met één ingang en een gedeelde visie. Het gebouw dient als een noodzakelijke plek voor culturele vrijheid, inclusiviteit en creatief experimenteren. Geen gesloten deuren, afgezonderde studio’s of kantoren, maar 400m² georganiseerde chaos. Je kunt dwalen van een authentiek Chinees Sichuan-restaurant naar een jongerenhangout met Marokkaanse thee en spelletjes, van een grenzeloos Art Castle naar het mooiste terras van Amsterdam met Surinaamse fusionkeuken, van de Iraanse 65+-gemeenschap naar een club met elke dag een andere eigenaar. Flexibel en luidruchtig, toegankelijk en divers, met hoge en lage kwaliteit maar altijd pretentieloos.
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond is er voor Vlaamse kunstenaars en Nederlandse kunstliefhebbers die hun grenzen willen verleggen. Wij initiëren en realiseren programma’s en samenwerkingen in onze thuisbasis in Amsterdam.
De Brakke Grond is dé expert in Nederland voor actuele vernieuwende Vlaamse kunst. De organisatie in hartje Amsterdam is opgericht in 1981 en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. Centraal in onze missie – geformaliseerd in 1999 – staat het promoten van de culturele identiteit van Vlaanderen, het presenteren van karakteristieke ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur uit Vlaanderen en het bevorderen van Vlaams-Nederlandse samenwerking.
W139
W139 is een toonaangevende productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst in het centrum van Amsterdam die al 44 jaar de weg vrijmaakt voor experimenten en nieuwe vormen van autonomie, zelforganisatie en collectiviteit binnen de kunsten.
Sinds de oprichting in 1979, toen het monumentale gebouw werd gekraakt door een collectief van kunstenaars, is W139 ingebed gebleven in een betrokken en intergenerationele gemeenschap van makers. Als een door kunstenaars aangestuurde organisatie, stelt W139 experimenten voorop en biedt het ruimte aan kunstenaars om risico’s te nemen en experimentele, urgente en ambitieuze projecten te realiseren.