Kunst en Cultuur, Amsterdam, De Nederlandsche Bank
Verbouwing De Nederlandsche Bank (DNB)
Ons gebouw krijgt een open karakter. Iedereen is er straks welkom. Rondom de voormalige goudkluis komt een ruimte die open is voor publiek. Hier kunt u onze kunstcollectie en geld- en muntencollectie bekijken. Of een seminar, lezing of debat bijwonen. Op de plek van de ronde toren komt een beeldentuin, waar u rustig een boek kunt lezen. En aan de Singelgrachtzijde komt een vlonder waar iedereen van het water kan genieten. Ons gebouw wordt een kennis- en ontmoetingscentrum voor werknemers, de financiële sector, Amsterdammers en alle andere Nederlanders.

Kunst- en cultuurbeleid in Amsterdam

Duik in de complexe wereld van Kunst- en Cultuur beleidsvorming binnen de gemeente Amsterdam, waar beslissingen worden genomen om het levendige culturele landschap van deze iconische stad te koesteren en te verdedigen.

Van de musea en culturele broedplaatsen tot de stadsparken en de met kunst versierde gevels van de grachtenpanden, kunst en cultuur zijn altijd en overal in Amsterdam. En het houdt niet op als de zon ondergaat: de clubscene is ook van culturele waarde voor de stad.
> amsterdam.nl/kunst-cultuur

Hoe Amsterdam haar onbetwiste status als culturele hoofdstad verliest

Jarenlang was Amsterdam de onbetwiste culturele hoofdstad, waar het meeste geld naartoe ging. Maar nu het vierjaarlijkse subsidiecircus weer heeft plaatsgevonden, lijkt er in Den Haag een heel andere wind te waaien. Amsterdam zou te veel profiteren van overheidsgeld, ten koste van de rest van het land. Bekende Amsterdamse groepen als ITA en de Amsterdam Klezmerband krijgen minder of geen geld. Staat de stad onder druk als kunsthoofdstad?

Presentatie: Lorianne van Gelder
Gasten: Touria Meliani (Amsterdamse wethouder voor cultuur) en Jan Pieter Ekker (redacteur van Art Het Parool)

Kunst en Cultuur – Raadslid Touria Meliani

Sinds 30 mei 2018 is Touria Meliani (GroenLinks) wethouder bij Gemeente Amsterdam, waar zij sinds 2022 de portefeuille Kunst en Cultuur, Evenementen, en Inclusie en Anti-discriminatiebeleid beheert.
> lees meer

Amsterdamse Kunstraad (AKr)

De Amsterdamse Kunstraad (AKr), opgericht in 1952, is het vaste en onafhankelijke adviesorgaan van de gemeenteraad van Amsterdam. De kunstraad heeft een breed geformuleerde taak: zij kan gevraagd en ongevraagd advies geven, zowel over onderwerpen uit de portefeuille Cultuur als over kunst- en cultuurgerelateerde onderwerpen uit andere portefeuilles. De kunstraad geeft een inhoudelijke beoordeling van kunstuitingen en adviseert over het profiel en de strategie van kunstinstellingen. Als adviseur voor het kunstbeleid geeft de kunstraad haar visie op de verhouding tussen de kunstdisciplines, het voorzieningenniveau, de financiering ervan en het bereik. Vierjaarlijks stelt de kunstraad de Cultuurvisie Amsterdam op, waarin de culturele sector (het gesubsidieerde en het ongesubsidieerde deel) in kaart wordt gebracht.

Een van de taken is het geven van advies bij het opstellen van het kunstenplan. De kunstraad beoordeelt de ingediende plannen voor de Amsterdamse Basisinfrastructuur (Amsterdam Bis). Bij deze beoordeling worden onder andere de artistiek-inhoudelijke kwaliteiten, de haalbaarheid (waaronder ondernemerschap, publieksbereik), het belang voor de stad en diversiteit & inclusie meegenomen. Waar nodig nodigt de kunstraad internationale experts uit om een ​​oordeel te formuleren over aanvragen met een sterk internationaal karakter. Daarnaast organiseert de kunstraad een hoor- en wederhoor met het veld. Indien nodig voert de kunstraad een tussentijdse evaluatie uit van het functioneren van een of meerdere instellingen in de Amsterdamse Bis. Om de waarde van de ketenverantwoordelijkheid van de aanvragers te waarderen, ontwikkelt de AKr een integrale visie op de gehele sector. De samenhang tussen Amsterdamse Bis en fondsinstellingen is een aandachtspunt.

De kunstraad adviseert de gemeenteraad ook over de AFK-regeling en de uitgangspunten van het cultuurbeleid, vastgelegd in de vierjaarlijkse hoofdlijnen. De kunstraad signaleert in een vroeg stadium kansen en bedreigingen voor de Amsterdamse culturele sector. De dialoog met de sector geeft impulsen en input voor nieuwe perspectieven voor (internationaal) cultuurbeleid.
> kunstraad.nl

Hoofdlijnen Kunstenplan 2025-2028

Met het Hoofdlijnen Kunstenplan 2025-2028 erkent Amsterdam de grote waarde van kunst en cultuur voor onze stad. Kunst biedt schoonheid, troost, ontroert, inspireert en brengt ons samen. Het zit in het DNA van onze stad, of het nu gaat om beeldende kunst, erfgoed, nachtcultuur, fotografie of dans: de vele makers en culturele instellingen zijn onmisbaar voor onze stad. In de periode 2025-2028 richt de gemeente zich op buurten, makers en investeert zij ongelijkmatig in gelijke kansen.
> amsterdam.nl/hoofdlijnen-kunstenplan

Geen Amsterdam Bis meer vanaf 2025

De Amsterdamse Kunstraad adviseert om in het kunstenplan vanaf 2025 geen basisinfrastructuur meer te onderscheiden en dus niet meer te spreken van een aparte Amsterdam Bis. Alle instellingen die vier jaar subsidie ​​ontvangen, vallen onder het Amsterdamse kunstenplan en maken deel uit van de culturele infrastructuur van Amsterdam.

In een stad waar zoveel verschillende culturele instellingen samenwerken om een ​​aanbod te bieden dat alle inwoners bedient, is een ‘knip’ in het systeem die één basis onderscheidt van de rest, geforceerd en schadelijk voor het veld.

De kunstenraad adviseert om individuele subsidietoekenningen te laten plaatsvinden door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, met uitzondering van zeven instellingen die direct onder de gemeente vallen. Deze instellingen vormen nadrukkelijk geen basis.

Het gaat hierbij om Stedelijk Museum Amsterdam en Amsterdam Museum, omdat zij de Collectie Amsterdam beheren; Het Nationale Ballet (Nationale Opera & Ballet), Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Koninklijk Concertgebouworkest vanwege hun grote nationale en internationale bereik, de omvang van de organisatie en de aanzienlijke gemeentelijke en landelijke steun, en Theater de Meervaart en Bijlmer Parktheater vanwege de aanzienlijke eenmalige investering die de gemeente de komende jaren in beide grootstedelijke podia doet ten aanzien van het gebouw.

Begroting kunst en cultuur

De kunstraad roept de gemeenteraad dringend op om het budget voor kunst en cultuur te verhogen. De effecten van stijgende vastgoed- en energieprijzen zijn enorm, indexering is beperkt en van instellingen wordt (terecht) verwacht dat ze eerlijke lonen betalen. Dit kan betekenen dat budgetten 20% hoger liggen dan vier jaar geleden. De meeste culturele instellingen moeten fors bezuinigen of korten, ambities bijstellen of andere lastige keuzes maken met behoud van hun huidige budget. De stad groeit, het budget voor kunst en cultuur groeit niet en het veelzijdige aanbod van kunst en cultuur in de stad krimpt aanzienlijk, ten koste van Amsterdammers.

Download PDF
> Voor de kunsten – voor de stad

Gemeente Amsterdam / Subsidies

Overzicht van het onderwerp subsidies van de gemeente Amsterdam.
> amsterdam.nl/subsidies

Amsterdams Fonds voor de Kunst

Het AFK is het fonds van en voor de culturele metropool Amsterdam. Vanuit onze missie ‘Fantastische kunst voor alle Amsterdammers’ dragen wij bij aan een stad waar iedereen de kans krijgt om kunst te beoefenen of te beleven. Daarom ondersteunen wij alle kunstvormen in elk stadsdeel en in elke buurt. Wij zijn er voor zowel professionele kunst als de culturele praktijk in uw vrije tijd – voor gevestigde organisaties, maar ook voor de rafelranden en pioniers. Het AFK richt haar activiteiten op drie groepen: kunstenaars en culturele organisaties, Amsterdammers en de sector als geheel. Door kennis te delen voor en over de sector – dragen wij bij aan een krachtig, toekomstbestendig kunstenveld.
> amsterdamsfondsvoordekunst.nl

Strategisch Plan Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) 2024-2029

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft haar visie voor de toekomst tot 2029 vastgelegd in het Strategisch Plan 2024-2029. Dit plan beschrijft de zes thema’s waaraan de AHK de komende jaren extra aandacht wil besteden in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.
> lees meer