Culturele instellingen in Nederland

Culturele instellingen zijn actief in beeldende kunst, bouwkunst, erfgoed (musea, archieven, archeologie, monumentenzorg), dans, film, letteren, (pop)muziek, (muziek)theater of vormgeving. Hieronder vallen bijvoorbeeld theatergroepen, schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen, (pop)podia, letteren-, pop- en filmfestivals en architectuurcentra.
Wat is een ANBI?
Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Verenigingen (zoals sport-, personeels-, zang-, harmonie- of toneelverenigingen) en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI. Deze instellingen kunnen misschien wel als sociaal belang behartigende instellingen (SBBI) worden beschouwd.
Culturele ANBI
Als een ANBI een culturele instelling is, kan deze ANBI de status ‘culturele ANBI’ krijgen. Om als culturele ANBI aangemerkt te worden moet de instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied. Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt.
Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is een van de belangrijkste kunsthistorische kennisinstellingen ter wereld. Het instituut verzamelt, beheert, onderzoekt en presenteert een unieke rijkscollectie, waaronder meerdere databases, honderden archieven en ‘s werelds grootste bibliotheek met betrekking tot beeldende kunst van de Nederlanden in internationale context, van de late middeleeuwen tot heden.
> rkd.nl
DutchCulture
DutchCulture is de netwerk- en kennisorganisatie voor internationale culturele samenwerking. Wij ondersteunen de Nederlandse culturele en creatieve sector, overheden en diplomatieke posten bij het nastreven van hun internationale ambities. DutchCulture is partner van de Nederlandse overheid bij de uitvoering van het internationale cultuurbeleid. (2021-2024).
> dutchculture.nl
BeroepKunstenaar
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
BeroepKunstenaar is een website van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, gericht op de zakelijke kant van werken in de kunst- en cultuursector. Onze kennisbank biedt praktische informatie over het starten en ontwikkelen van een duurzame beroepspraktijk, zowel als zelfstandige als in loondienst. We ondersteunen uitvoerende, scheppende en docerende kunstenaars van diverse disciplines, evenals ondersteunende beroepen en erfgoedspecialisten.
> beroepkunstenaar.nl